Sunday, September 12, 2010

Domaćice

Ljubitelji domaćeg stripa imaju se čemu veseliti ovih dana.
Četvrti broj Strip revije je izašao. Na 164 stranice za bijednih 25 kuna donosi stripove Maurovića, Neugebauera, Radilovića, Svirčića, Pavlovića, Macana, Žeželja, Parlova, Bartolovića, Biukovića, Ribića, Solanovića i moje malenkosti. Možete ga naručiti od izdavača ili potražiti u striparnicama.

A i Fibra nas je počastila sa četiri izdanja domaćih autora;
Antologija "Ženski strip na balkanu" na 384 stranica predstavlja (kao što samo ime kaže) autorice sa ovih prostora. Prekrasnu i opsežnu knjigu uredila je Irena Jukić Pranjić.

"Ponos vragova" - legendarni strip Darka Macana i Edvina Biukovića, iako izvorno rađen za Dark Horse, sa punim pravom možemo nazvati domaćim. Matt Hollingsworth napravio je odličan posao kolorirajući originalno izdanje, ali ovo crno-bijelo (sa hrpom skica) izdanje je "must have" svakom štovaocu Darkovog i Eddyjevog remek djela.

"Papak" Frane Petruše je prvotno serijaliziran u Macanovom "Q Stripu" kao crno-(sivo)-bijeli strip. Fibra donosi originalnu kolor verziju. Franin hrabri iskorak u autorski strip ga predstavlja kao potentnog crtača i pripovjedača. Siguran sam da je ovo tek prvi od njegovih samostalnih albuma.

Poslastica na kraju su "Gluhe laste". Štef Bartolić ih već 15-tak godina crta i piše za "Modru lastu" i konačno smo dočekali da budu objavljene u albumu. Ovaj serijal je Štefu donio titulu punopravnog nasljednika Ivice Bednjanca, ali ja bih se usudio reći da je on i mnogo, mnogo više od toga. Naročito me veseli što je ovo tek prvi od niza albuma, jer će "Fibra" objaviti sve do sad nacrtane epizode (ukupno tristotinjak stranica, ako sam dobro izračunao), a Štef već crta nove.

I, na kraju, prije nego neko čangrizalo primjeti kako ništa od ovog materijala nije premijerno, treba reći da "Fibra" ima u planu uskoro objaviti i neke albume domaćih autora koji neće biti reprinti. Vjerujem da će i Strip revija u svojim sljedećim brojevima također donijeti novih materijala.

9 comments:

Irena said...

Hvala na reklami :-)

Irena said...

I čestitke ostalima na super-izdanjima :-)

Anonymous said...

Super! Sad mogu baciti Modre laste u smece...

dzuka said...

irena - jor velkam. : )
anonimni - NI SLUCAJNO bacat stare modre laste!!! ima tamo jos dobrih stripova za koje nemam pojma kad ce u albume.

talaja said...

e, jel zna iko oće ić bijeli album opet?

talaja said...

jel dobra pljeska?

Domigorgon said...

Bome. A kao kriza je. Još će se pričati jednoga dana, "2010. je bila dobra godina."

dzuka said...

ndam se da nece, jer ce sljedece bit jos bolje! : )

talaja said...

trol...